Vitaminlerin Özellikleri Nelerdir? Hangi Vitamin Ne İşe Yarar?
Vitaminlerin Özellikleri Nelerdir? Hangi Vitamin Ne İşe Yarar?
Vitaminler, vücudun yaşamı sürdürmek için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin, insan vücudu yeterince veya hiçbirini üretmediği için yiyeceklerden elde edilir. Her organizmanın vitamin ihtiyacı farklıdır. Vitaminlerin özellikleri de buna bağlı olarak farklılık gösterir.
Köpekler kendi ihtiyaçları için insanların fizyolojik olarak yapamayacakları kadar C vitamini üretebilir veya sentezleyebilir. Benzer şekilde, insanlar D vitamini almak için güneş ışığına maruz kalmaya ihtiyaç duyarlar çünkü diyet ve beslenme programları yeterli D vitamini içermez. Ancak insan vücudu güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini sentezleyebilir. Vücutta farklı işlevleri vardır ve farklı miktarlarda gereklidirler.
Vitaminler ve Özellikleri
Vitaminlerin özellikleri nelerdir sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen sorulardan biridir. Özellikleri bilinen 13 vitamin türü vardır. Vitaminler suda veya yağda çözünür. Yağda çözünen vitaminler:
- A vitamini
- D vitamini
- E vitamini
- K vitamini
Bu vitaminler yağda çözünür ve depolanabilir. Vücutta bu vitaminler deri, görme ve bağışıklık açısından destekleyicidir. Kemik ve kas sistemleri gibi çeşitli vücut yapılarının metabolik aktivitelerinde yer alır.
Suda çözünen vitaminler, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, folik asit ve C vitamini içeren B kompleksi vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerin emilimi ve depolanması için suda çözülmesi gerekir. Vücutta çözünen vitaminler böbreklerden emilir. Bu besinler doğrudan kan dolaşımına geçer. Enerji üretimine müdahale ederek yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına, bağışıklık sistemine, protein ve glikojen metabolizmasına ve hücre oluşumuna katkıda bulunurlar.
Hangi Besinde Hangi Vitamin Bulunur?
Hangi vitamin ne işe yarar diye sorulduğunda, bu soruya verilebilecek pek çok cevap bulunmaktadır. Bu vitaminler ve özelliklerinden bazıları şöyle sıralanabilir:
- A Vitamini: Görme, bağışıklık sistemi, mukozalar ve deri yoluyla korunmaya yardımcı olur. A vitamini içeren besinler yumurta, balık, tereyağı, tatlı patates, havuç, kabak, ıspanaktır.
- C vitamini: Sağlıklı dişler ve diş etleri, yaraların iyileşmesi ve vücudun demiri emmesi için faydalıdır. Patates, brokoli, ıspanak, çilek, domates ve lahanada bulunur.
- D Vitamini: Fosfor ve kalsiyum gelişimi için gereklidir Sağlıklı dişlerin ve kemiklerin oluşumuna ve korunmasına yardımcı olur. D vitamini içeren besinler süt veya margarin ve yağlı balıklardır.
- E Vitamini: Fındık, ceviz ve badem gibi besinlerde bulunur. Saçlar ve cilt için önemlidir. E vitamini içeren besinler bitkisel yağlar, margarin, buğday tohumu, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuruyemişlerdir.
- K Vitamini: Kanın pıhtılaşması için gereklidir ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur. K vitamini içeren besinler karaciğer, yumurta, süt, brokoli, lahana ve diğer yeşil sebzelerdir.
- B1 Vitamini ve B3 Vitamini bir antioksidan görevi görür ve hücre sinyalizasyonunda ve DNA üretimi ve onarımında rol oynar. B3 vitamini et, kümes hayvanları, balık, kepekli tahıllar, mantar, patates ve fıstık ezmesinde bulunur.
- B5 Vitamini: Yorgunluğu ve bitkinliği azaltmaya yardımcı olur. B5 vitamini içeren besinler arasında tavuk, yumurta sarısı, kepekli tahıllar, brokoli, mantar, avokado ve domates ürünleri bulunur.
- B6 Vitamini: Vitamin özellikleri kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur, normal beyin fonksiyonlarını korur ve protein sentezini destekler. B6 vitamini et, balık, kümes hayvanları, baklagiller, soya peyniri ve diğer soya ürünleri, patates, muz ve karpuz gibi narenciye olmayan meyvelerde bulunur. Makrobesinleri metabolize etmek, saç ve cildi korumak için gereklidir.
- B7 Vitamini: B7 vitamini içeren besinler arasında tam tahıllar, yumurta sarısı, soya ve balık bulunur.
- B12 Vitamini: Metabolizmayı, kırmızı kan hücresi üretimini ve merkezi sinir sistemi korumasını destekler. Et, tavuk, balık, süt, peynir ve yumurtada bulunur.
K,C,D, B12 vitamini içeren ürünlere https://www.mfmnutra.com/kategori/vitaminler linkinden ulaşabilirsiniz.
Ne kadar çok vitamin ve mineral tüketirseniz o kadar sağlıklı olduğunuza dair bir inanış vardır ama durum öyle değildir. Yağda eriyen vitaminler vücutta depolanabildiğinden tehlikeli seviyelerde birikebilirler. Fazla vitamin almanın bir faydası olmaz. Tam tahıllar, kabuklu yemişler, süt ürünleri, et, yumurta, taze meyve ve sebzeleri içeren çeşitli ve sağlıklı bir diyet yediğinizde, vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu aynı miktarda vitamin ve mineral alırsınız. Vitamin takviyelerini doktorunuza danışarak almak daha sağlıklı olacaktır.