Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç dökülmesi neden olur sorusuna verilecek pek çok cevap vardır. Saç dökülmesinin hormonal, genetik yatkınlık ve yaş ile ilgili olduğunu söylemek mümkündür. Sağlıklı bir saç derisinde yaklaşık 100 bine yakın saç teli bulunur. Yetişkin bireylerde yıkama ve tarama sıklığına bağlı olarak günde ortalama 150 adet saç teli dökülür. Bu normal bir miktardır. Saç dökülmesinin bazı temel nedenleri ise şöyledir:
- Hormonal nedenler
- Genetik yapı
- Beslenme şekli
- Kimyasal maddeler
- Vücut sisteminde meydana gelen hastalıklar
- Saç kıllarında gelişme sorunları
- Stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik nedenler
- Deri hastalıkları
- Kanser gibi durumlar saç dökülmelerine neden olan faktörlerdir.
Saç dökülme sorunu 2 aydan fazla sürüyorsa bu ciddi bir sorun olabilir. Bu durumda uzman bir doktordan yardım almak en sağlıklı hareket olacaktır. Saç dökülmeleri genellikle saç dökülmesine neden olan tetikleyicilerden 3-4 ay sonra meydana gelmekte ve tedavi edilme durumunda yaklaşık 1 sene içerisinde saç dökülme miktarı normale dönmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç dökülmesi, saçlara ve saç derisine ne kadar iyi bakılırsa bakılsın herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Saç dökülmesi fark edildiğinde paniğe kapılıp her türlü yöntemi ve kimyasalı saçlara uygulamak, yapılabilecek en büyük hataların başında gelir. Saçlar yanlış kimyasal maddeler ve şampuan kullanımına bağlı olarak gerçekleşebildiği gibi ciddi sağlık sorunları nedeniyle de gerçekleşebilmektedir. Bu durumda saç dökülmesini önlemek için öncelikle sorunun temeline inilmelidir. Psikolojik nedenlerden dolayı saç dökülmesi yaşanıyorsa kullanılan ilaçlar tekrar gözden geçirilmeli veya kişiler uzman birinden yardım almalıdır. Eğer hormonal sıkıntılar nedeniyle saç dökülmesi yaşanıyorsa mutlaka hormon tedavisine başlanmalıdır.
İnsanlar gün geçtikçe daha yoğun hayatlar yaşamaya başladıklarından dolayı stres seviyesi oldukça artmaktadır. Stres, vücutta pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Stres ileri düzeylere ulaştıkça zamanla etkileri vücuda yansır. Bu da saç dökülmesi gibi sorunlara neden olur. Strese bağlı saç dökülmeleri yaygın olduğundan tedavisi için psikiyatri ve psikolog gibi alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Herhangi bir hastalıktan dolayı saç dökülmesi yaşanıyorsa bu hastalıkların tedavisine odaklanılmalıdır.
Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesi sorununun tek bir nedene bağlı olmadığını biliyoruz. Herkesin saç dökülme sorunun temelinde farklı nedenler yatmaktadır. Her insanın ihtiyaç duyduğu tedavi yöntemi farklıdır. Çünkü insanlar farklı saç derisine sahiptir. Saç dökülmesi tedavisinde en çok kullanılan yöntemler şunlardır:
- İlaç tedavisi
- Saç mezoterapisi
- Saç ekimi
İlaç tedavileri genellikle saçlar için ihtiyaç duyulan keratin ve vitamini sağlayan ilaçlar kullanılarak uygulanmaktadır. Saç mezoterapisinde kişinin ihtiyaç duyduğu kimyasal karışımlardan oluşan serumların saçlara uzman gözetiminde uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Saç ekimi ise çok ileri düzey saç dökülmesi yaşayan kişilere uygulanmaktadır.
Saç dökülme sorununa çoğu kişi kendi müdahale etmeye çalışmaktadır. Bu da saç dökülmesinin yanlış yöntemler uygulanması sonucu artmasına sebep olur. Eğer saç dökülme sorunu 2-3 aydan fazla sürüyorsa mutlaka alanında uzman doktorlara başvurulması gerekir. Yaşa bağlı ve genetik yatkınlıktan dolayı oluşan saç dökülmelerinde genellikle saç ekimi tercih edilirken genç yaşta stres ve hormonal dengesizliklerden dolayı saç dökülmesi yaşayan kişilerde ilaç tedavisiyle saç mezoterapisi uygulamaları gerçekleştirilir.
Saç bakım yağları ile de saç dökülmesinin engellenmesine, yavaşlamasına yardımcı olabilirsiniz. Saç bakımına önem verenlerin tercihi MFM Hair Oil , Ecz. Mehmet Müderrisoğlu'nun katkılarıyla hazırlanmıştır. Hair Oil, içerdiği argan yağı, tatlı badem yağı, zeytinyağı, Hint yağı, buğday ruşeym yağı gibi bileşenlerle saçların hacim kazanmasına, saç köklerinin uyarılarak güçlenmesine ve erken uzamalarına katkı sağlar.