Egzama Nedir? Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?
Egzama Nedir?
Egzama, her yaşta görülebilir. Ciddi hastalıklar kategorisinde olmasa da bu rahatsızlık sosyal yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir. Ancak doğal ürünler ve doğru nemlendirme egzamayı kontrol altına alabilir.
Egzama (dermatit); ciltte kaşıntı ile başlayarak, kızarıklık, şişme gibi semptomlarla ortaya çıkan kronik bir rahatsızlıktır. Egzama "taşmak”, "kontrolden çıkmak” anlamlarına gelen Yunanca "ekzein” kelimesinden gelmektedir.
Egzama Türleri Nelerdir?
Temas Egzaması
Kontak Dermatit olarak da bilinen, ciltte alerjik reaksiyona sebep olan dış etkenler sebebiyle oluşur. Bu etkenler sentetik kumaş veya bir takı gibi basit şeyler olabilir. Tüm dünyadaki deri hastalıklarının yüzde dört buçuğunu oluşturur. Kuaförlerde, doktorlarda, ev hanımlarında, inşaat sektöründe çalışanlarda ve kimyasal maddelerle haşır neşir olan insanlarda çok daha fazla rastlanır.
Venöz Egzama
Staz dermatiti de denir. Bacakların alt bölümünde görülür ve kan dolaşımında değişiklik olduğunda ortaya çıkabilir.
Alerjik Egzama
Atopik dermatit de denir. Sık görülür. Yan etkisi egzama olan ilaç kullanması halinde ortaya çıkabilir. Alerjen ürünün yutulması veya solunması tetikleyici olabilir.
Yağlı Egzama
Seboreik Dermatit olarak da bilinir. Genetik sebeplerden ortaya çıkabilir. Çoğu zaman kafa derisinde ve yüzde görülür. Obezlerde ve yağlı ciltlerde daha sık rastlanır.
Bebek Bezi Bölgesi Egzama
Diaper Dermatit, bezi yeterince sık değiştirilmeyen, uzun süre neme maruz kalan bebeklerde görülür.
Nedeni Henüz Tam Olarak Açıklanamayan Egzama
Numuler dermatit ise sebebi tam olarak bilinmeyen fiziksel, kimyasal veya stres ile bağlantılı olabileceği gibi iklim ile de ilişkilendirilmektedir.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama belirtileri, egzamanın nedenine ve türüne göre değişebilir. Genel belirtiler şunlardır:
- Bölgesel kızarıklık
- Kaşıntı
- Sulantı
- Çatlak
- Pullanma
- Yanma hissi
- Kuruluk
- Ciltte içi sıvı dolu kabarcık oluşumu
- Şişlik
- Döküntü
Egzama başlangıçında cilt kalınlığı değişir, kronik kabarcıklar kurur ve kabuklar oluşmaya başlar. Semptomlar kişiden kişiye değişir vakaların çoğunda ilk ortaya çıkan belirti kaşıntıdır.
Egzama, çocuklarda ve bebeklerde kol ve bacak bölgesinde daha sık görülür.Yetişkinlerde vücudun herhangi bir yerinde yukarıdaki semptomlar bir veya birkaçı aynı anda ortaya çıkar.
Egzama göstergesi belirtiler fark edildiğinde derhal bir dermatoloğa danışmak gerekir.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Egzama için tek bir tedavi yoktur. Tedaviler yaşa ve şiddete bağlı olarak reçeteli ve reçetesiz ilaçlar ile yapılabilir. Özellikle reçeteli ilaçlar, genelde cildi kendisine bağımlı hale getirdiği için kullanım sonlandırıldığında yeniden aynı şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun yanında doğal tedaviler ile egzaması olan birçok kişi bu hastalığı geçirdiğini bildirmiştir.
Egzama hastalarının tedavi boyunca cildini nemli tutması çok önemlidir. Kuru cilt, semptomların kötüleşmesine neden olur. Özellikle kış aylarında, semptomlar şiddetlenir. Egzama ile mücadelede Ph seviyesi 5,5 olan sabun, duş jeli, şampuan ve ek olarak aynı asiditedeki krem kullanımı çok etkilidir.
Egzama Nasıl Çabuk Geçer?
Egzama, kronik bir rahatsızlıktır. Kısa bir sürede iyileşme pek mümkün değildir. Öncelik, hastalığın ilerlemesine neden olabilecek kaşıntıyı ortadan kaldırmaktır. Bunun için ilk olarak cildi tahriş etmesi muhtemel olan kaynaklardan kaçınmaktır. İkinci olarak ise egzamaya iyi gelen özel sabunlar ve nemlendiriciler kullanarak bölgeyi yumuşatmaktır.
Egzama Bulaşıcı Mı?
Egzama, kişide kaşıntı yapsa da bulaşıcı değildir. Başka birinden egzama kapmazsınız.
Egzamalı İnsanlara Neler Önerebiliriz?
Çörek otu (Zadevital) kapsülünden günde iki tane, Omega3 (700mg veya üstü) (EFA S1200) akşamları tok karna yutulabilir.
Temizlik için de şampuan olarak MFM NUTRA SCALP RELIEF şampuan, MFM NUTRA FRESH PINE duş jeli, MFM NUTRA HAND WASH sıvı el sabunu kullanabilirsiniz.
Bu ürünlerin hepsinde; kullanılan yıkayıcı maddeler ULTRA YUMUŞAK özelliktedir. Ph değerleri 5,5’tir.
Peki Ph nedir? Ph santimetre, kilo gibi bir ölçü birimidir. Asidite ölçüm değeri olan Ph 0 İLE 14 arası değer alırken 7 değeri nötrdür. Cildimiz 5,5 değerdedir, oysa doğal sabun denilen katı sabun
9-9,5 civarındadır. Yani sabunla temizlenirken cildin doğasını da
zedelemekteyiz. Bu nedenle özellikle egzamalı veya sedef hastalıklı kişilere hem yumuşak yıkayıcı
hem de Ph 5,5 olan nitelikli ürünler
tavsiye edilmektedir.